Мезентериум - нов или вече познат човешки орган?

Българските специалисти гледат с недоверие на откритието

06.01.2017 | 22:30 Редактор: Тодор Петров
Мезентериум - нов или вече познат човешки орган?

Мезентериум - новият човешки орган и най-обсъжданото откритие в медицината поражда редица въпроси. Дали идеята на ирландските учени има основание, потърсихме мнението на българските специалисти.

Леонардо да Винчи и ирландските учени с обща теория, в която мезентерий се превръща от тъкан в орган. Причината - откриването на нейни нови функции. Идеята на да Винчи датира от 1508 г. с разликата, че тогава неговата теория е останала неразбрана. 

Засега българските специалисти също гледат с недоверие на откритието. Един от тях е академик Дамян Дамянов, който е спеацилист в коремната хирургия.

"На мен ми се вижда твърде пресилено и малко като един миг научна слава с някакво ново хрумване да обособим мезентериума като отделен орган. Аз не виждам самостоятелната функция на мезентериума, за да го обособя", обясни той.

Мезентерият представлява двойна накъдрена мембрана, която обгръща тънките черва. Откритието би отворило нова област в медицината.

Дали Калфин Кофи ще остане в историята неразбран като Леонардо да Винчи и ще се превърне ли мезентериума в орган 79 в нашето човешко тяло, предстои да разберем.

Вижте повече във видеото: