Политолози: Минимални са шансовете на правителство на РБ

Проф. Михаил Мирчев и Стойчо Стойчев с коментар по темата в студиото на Bulgaria ON AIR

13.12.2016 | 12:28 Редактор: Тодор Петров
Политолози: Минимални са шансовете на правителство на РБ

Не съм убеден, че ГЕРБ ще подкрепят Реформаторския блок с всичките си 84 депутати. При тази математика шансовете за оцеляване са минимални. Този парламент се тресе отвсякъде, коментира проф. Михаил Мирчев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според него личността на премиера в оставка Бойко Борисов ще бъде формално елиминирана от властта и друг ще поеме отговорността, което не може да продължава дълго. Проф. Мирчев е на мнение, че подобна на Трайчо Трайков фигура е подходяща за премиер. 

"Това би трябвало да бъде правителство на националното спасение. Затъваме все повече в кризисната ситуация", посочи гостът в студиото.

Политологът Стойчо Стойчев е на мнение, че амбицията на РБ за кабинет е реална, защото Блокът е изпратил втория си ешалон да получи мандата. 

"Това е заявка за експертно правителство, което да търси по-широка подкрепа. Тази подкрепа би била доста аморфна и ще има правителство на малцинството, което не вещае нищо добро за България. Такива правителства не отговарят на националния интерес", обясни политологът.

Според него кандидатът за премиер ще бъде именно Румен Христов, който получи мандата от президента. По думите му за ДБГ И СДС това е единствената възможна стратегия, за да оцелеят, докато за ГЕРБ не всичко е заложено на тази карта. 

Михаил Мирчев добави, че опитът за нова дясна партия "Да, България!" има бъдеще, но не бива да си предствяме, че за няколко месеца ще набъбне като формация. Той прогнозира, че първата политическа формация в следващия парламент може да падне под 80 депутата. 

"Корнелия Нинова прекрачи зоната на риск за себе си и овладява общественото мнение в партията. Сега отново идва властта, а крилата в БСП се примиряват и изчакват други времена, за да обявят себе си", каза още проф. Мирчев. 

Стойчо Стойчев е на мнение, че много зависи дали Слави Трифонов ще направи партия. По думите му шоуменът би могъл да "дръпне" протестните гласове, които иначе биха отишли при Веселин Марешки. 

"Ще има нови партии, лица и платформи. Очаквам много добро представяне от Патриотичния фронт. Патриотите могат да се превърнат в бъдещия балансьор и да изместят ДПС", обясни Стойчев.