Вълна от съпричастност за пострадалите в Хитрино

292 семейства ще получат еднократна помощ от 325 лв.

12.12.2016 | 16:22
Вълна от съпричастност  за пострадалите в Хитрино

След инцидента в Хитрино вълна от съпричастност заля социалните мрежи, а стотици изразиха готовност да помогнат на хората, които изгубиха близки приятели, а домовете им бяха разрушение в следствие на инцидента.

Още от неделя сутринта Българският червен кръст (БЧК) стартира кампания за даряване. 

"Кампанията тръгна и набра скорост. Вече имаме към 300 хилл. лв. от смс-сметките. Вярвам, че българският народ отново ще отвори своето сърце и ще помогне. Решихме да раздадем към 600 ваучери. Част от хранителната програма, която е предназначена за социално слабите, ще бъде пренасочена. Държавата максимално бързо да започне възстановяване на къщите, за да може хората да си влязат в домовете в рамките на 2-3 месеца. Не са необходими доброволци или дрехи. Това ще е нужно на по-късен етап, сега е важно да влезем в селото и да направим оценка на щетите", посочи пред камерата на Bulgaria ON AIR председателят на БЧК.

Хората избират дрехи и завивки от чувалите, пристигнали в сборния пункт за дарение на БЧК в с. Тимарево. Жителите на Хитрино отиват там, за да се снабдят с всичко от първа необходимост. Наличната храна там обаче бързо се изчерпва и хората имат нужда от нова. Дрехи и стоки от първа необходимост могат да се дарят във всеки център на БЧК в страната.

По последна информация близо 26 жилища са унищожени. 292 семейства  ще получат еднократна помощ от 325 лв. от правителството заради тежката ситуация. От ЕК обявиха, че ще бъдат преразпределени пари от оперативните програми за възстановяването на Хитрино.

Ситуацията остава тежка, но все пак има надежда във вълната от съпричастност. 

*************************************************************************************************
Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913 

BIC: UNCRBGSF 
Банка: УниКредит Булбанк