Състоянието на пострадалите в Хитрино, настанени във Варна, остава тежко

Държавата обеща финансова подкрепа на здравните заведения, които се грижат за пострадалите

12.12.2016 | 16:03 Редактор: Мария Аладжова
Състоянието на пострадалите в Хитрино, настанени във Варна, остава тежко

Четирима от пострадалите в инцидента в Хитрино, които са настанени във Военноморската болница във Варна, както и в УМБАЛ "Св. Марина", все още са с опасност за живота. Тежко, но вече стабилно е състоянието на осемте, настанени в Шумен.

На пресконференция министърът в оставка Петър Москов обеща финансови компенсации за болниците, а също така заяви, че ще бъде съдействано на всички хора, които са изгубили рецептурните си книжки или пък други медицински документи в огнената стихия.

292 семейства ще получат по 325 лева еднократна помощ от държавата. От ЕК пък обявиха, че ще бъдат преразпределени пари от оперативните програми за възстановяването на Хитрино.

Областната управа в Шумен ще съдейства с преиздаването на личните документи на евакуираните хора, чийто брой надвишава 1000 души. Заради огъня голяма част от тях останаха без документи. Близо 26 жилища са били унищожени от мощния взрив на 10 декември.

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913 
BIC: UNCRBGSF 
Банка: УниКредит Булбанк