Трагедията в Хитрино: Човечност или сензация

До дни ще обявим от какво имат нужда пострадалите, споделиха Красимира Величкова от Българския дарителски форум и Деница Баръмова от БМЧК

12.12.2016 | 14:13 Редактор: Тодор Петров
Трагедията в Хитрино: Човечност или сензация

След мощната взривна вълна от обърналите се цистерни в Хитрино, в началото на предаването говорихме за благотворителност, дарения и помощи за пострадалите. Гости в студиото бяха Красимира Величкова от Българския дарителски форум и Деница Баръмова, директор на Младежкия Червен кръст.

"Българите са съпричастни. Искаме да помолим да изчакат с желанието да бъдат доброволци. До дни ще обявим от какво точно имат нужда пострадалите в Хитрино", споделиха гостите в студиото.

След като през почивните дни почти всеки потребител на социалните мрежи изрази мнение за случилото се и се чуха различни обвинения, екипът ни реши да си зададе въпроса: Защо и в трагедиите не сме единни, а все намираме заради какво да се притовопоставим едни на други? 

Това коментирахме с колегите Доника Ризова от "Медиите Он Ер" и Златко Желев, главен редкатор на сайта dnes.bg. Включихме по скайп и писателя Весел Цанков. 

"Медиите прекалиха. Ролята ни е да информираме, а не да показваме най-трагичните съдби и да отразяваме новините само и единствено в името на рейтинга", коментираха гостите в студиото.

Първата българска образователна онлайн платформа Прознание беше отличена с приз за социална иновация. Платформата иска да подпомогне децата, независимо дали учат в България, в чужбина или са изправени пред трудности. Повече по темата разказаха Вероника Рачева и учителят Теодора Ерменкова.

"Деца от няколко континента се обучават чрез тази платформа", посочиха гостите в студиото.

Стенопис на фасадата на новата църква в Севлиево, който е бил одобрен от Българската православна църква и осветен от Великотърновския митрополит Григорий, беше замазан. Авторът на избражението – художникът Николай Панайотов, който в момента е в Париж, научава от интернет за внезапното решение и вижда снимка как заличават творбата му. 
Включихме го директно от френската столица по скайп. "Чувствам се сякаш ме поляха със студена вода. Не се чувствам обиден, но бях изненадан", разказа от Париж художникът Николай Панайотов

.