В Бургас пуснаха бързите автобуси

Те ще поемат 60 % от градския трафик

26.11.2016 | 13:30
В Бургас пуснаха бързите автобуси

От днес в Бургас тръгват бързи автобуси. Новата линия ще свързва двете най-отдалечени точки в града за 40 минути. От община Бургас напомнят, че спирането в бус лентите е напълно забранено.

Бързите автобуси ще се движат по обозначени ленти. На нарушителите, които затрудняват движението ще се налагат санкции. 

"Ще искаме колегите шофьори да съдействат и да освобождават бус лентите. На спирките да няма спрели автомобили, защото това е нещото, което ни бави и бързата линия няма да съществува така", каза пред камерата на Bulgaria ON AIR един от шофьорите на градския транспорт в Бургас.

По думите на говорителя на МВР-Бургас глобата за движение в бус лентата ще бъде 50 лева, а 30 лв. ще бъде, ако колите имат неправилен престои.

Общината и МВР ще следят за нередности в трафика с помощта на повече от 300 камери, монтирани на светофари и спирки. След официалното пускане на линията пътуването между две от най-отдалечените точки на града ще отнема само 40 минути, показват изчисленията.

За пътуване до 44 минути гражданите ще заплащат само 0,95 лв без значение дали използват други линии. Облекчение ще се търси и за работещите в града от близките населени места.

"Не са пуснати все още всички системи, които са предвидени за интегриране на градския транспорт. Ще бъдат изградени големи паркинги за хората, които си закупят карта за обществения транспорт, за да се съхраняват безплатно автомобилите им", обясни пред камерата ни зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев

Част от новата транспортна схема на Бургас стават и т.нар. "умни светофари", които ще се контролират от Центъра за наблюдение на трафика. 

Бургазлии вече свикват и с изцяло електронната система за таксуване.