Европейската гранична агенция ще помага за охраняването на границата с Турция

Създава се и отряд за бързо реагиране в извънредни ситуации

06.10.2016 | 19:15
Европейската гранична агенция ще помага за охраняването на границата с Турция

Ново спецзвено се включва в охраната на българо-турската граница за ограничаване на мигрантската криза.

Европейската агенция за гранична брегова охрана ще наблюдава и охранява външните граници на съюза. Създава се и отряд за бързо реагиране в извънредни ситуации.

През 2015 година общо над 1 милион бежанци успяваха да преминат границите на Европа и да прекосят т.нар. "Балкански маршрут".

Крайната цел за голяма част от тях е бленуваната Германия. И докато мнозина пътуват към нея Андреас пристига в България. От месеци е част от немските екипи , които охраняват пункта между нашата родина и Турция.

"Времето прекарано тук е много интересно. Ежедневно се занимаваме с най- различни случаи. Има открадната документи, има хора, които се опитват да преминат без документи, има и много фалшиви самоличности", споделя Андрес.

Той разказва, че често нелегалните мигранти опитват да прекосят зелената граница на Европа. 

"Когато бежанците преминават през контролно-пропусквателните пунктове, трябва да имат документи, затова много от тях избират зелената граница. Мислят, че там е по- лесно", посочи още Андреас.

Така постепенно мигрантската криза придобива огромни размери и се превърна в една от най- сериозните заплахи за Европа. Новото мега звено ще контролира сухопътните, морските и въздушните граници на континента.

"Европа е най- атрактивната дестинация за всички, които бягат от война. Това беше най- тежката година".

"Искаме системата да бъде добре регулирана, да има официални контролни пропусквателни пунктове", посочи премиерът Бойко Борисов.

Европейската агенция за граница и брегова охрана ще може да осигури и обща база данни между отделните държави.