Обстановката в Луизиана остава тежка

Около 40 хил. домове са засегнати от природната стихия

18.08.2016 | 13:49
Обстановката в Луизиана остава тежка

Властите в американския щат Луизиана продължават борбата с тежките наводнения, оставили стотици хиляди без подслон. В Калифорния пък властите наложиха незабавната евакуация на над 82 хиляди души, заради пожара, бушуващ край Лос Анджелис.

Броят на жертвите на историческите наводнения в американския щат Луизиана се увеличава и достигна 13 души. Около 40 хил. домове са засегнати от природната стихия, която губернаторът Джон Бел Едуардс нарече "безпрецедентна“. 

Близо осем хиляди души са настанени в приюти. В щата е обявено извънредно положение заради наводненията. Проливните дъждове в някои части на щата продължават, което предизвиква опасност от свлачища. На помощ на пострадалите са изпратени подразделения на Националната гвардия, които помагат за евакуацията на пострадалите.

Над 82 хил. души са били евакуирани заради бързо разрастващия се пожар в южната част на Калифорния. Огънят се доближава в опасна близост до крайни квартали на Лос Анджелис и заплашва близо 35 хиляди сгради. 

Вчера Губернаторът на щата Джери Браун обяви извънредно положение, което ще позволи на Калифорния да мобилизира правителствените агенции, за да се борят с огъня, излязъл от контрол в Сан Бернардино. Стихията към момента е изпепелила над 120 квадратни километра горски насаждения, като огънят се разпалва допълнително от сухото и горещо време. 

Близо 1300 пожарникари се борят за овладяването на огъня, като според местни жители подобно нещо не се е случвало през последните 40 години.