Оповестиха имената на полицаите, загинали в престрелката в Батън Руж

Властите в града съобщиха, че стрелецът е бивш морски пехотинец, напуснал флота с почести

18.07.2016 | 14:35 Редактор: Луиза Божинова
Оповестиха имената на полицаите, загинали в престрелката в Батън Руж

Властите в американския град Батън Руж оповестиха имената на полицаите, загинали в престрелката в неделя. Те бяха застреляни от 29-годишният Гевин Лонг, който откри безразборна стрелба по тях от засада.

Жертвите на стрелбата са полицаите Монтрел Джаксън, Матю Джералд и Брад Гарафола – служители в местното полицейско управление. Нападателят Гевин Лонг беше убит, а още трима полицаи, отзовали се на сигнала за стрелбата са в болница с простреляни рани. 

Властите в Батън Руж съобщиха, че стрелецът е бивш морски пехотинец, напуснал флота с почести. Той е извършил нападението на рождения си ден и не е имал съучастници, както се предполагаше по-рано. Във връзка с новата трагедия в Батън Руж американският президент Барак Обама заяви, че всички американци трябва да намерят общо решение на проблема с омразата във всичките й проявления. 

"Независимо какви са били мотивите на стрелеца, случилото се още веднъж подчертава опасностите, пред които са изправени нашите служители на реда всеки ден. И ние като нация трябва ясно и силно да заявим, че нищо не оправдава проявите на насилие срещу нашите полицейски сили", заяви президентът на САЩ Барак Обама. "Атаките срещу полицията са атаки срещу всички нас и срещу върховенството на закона, който прави нацията ни силна", допълни той. 

"Напоследък ставаме все по-често свидетели на подобни изблици на насилие. През последната седмица разговарях с едни от най-добрите полицаи в тази страната. Нападенията срещу тях се отразяват пряко не само на тях и на техните семейства, но и на цялата нация. Прекратяването на подобни изблици на насилие зависи от всички нас", каза още Обама. 

През последните дни Батън Руж и други американски градове са център на масови протести срещу полицейския произвол. Повод за тях станаха два случая на убийства на цветнокожи от силите на реда. Един от случаите предизвикал протести, бе именно в Батън Руж.