Бразилия е с ново правителство

Процесът срещу Русеф може да продължи най-много 6 месеца

13.05.2016 | 14:38 Редактор: Анисия Иванова
Бразилия е с ново правителство

На церемонията по встъпването му в длъжност Мишел Темер призова страната да се обедини зад неговото правителство на "национално спасение“ и заяви, че приоритетът му ще бъде съживяването на икономиката на страната.

"Моята първа дума към бразилския народ е "доверие“. Доверие в ценностите, които са създали характера на нашия народ. В жизнеността на нашата демокрация. Доверие във възстановяването на икономиката, в потенциала на страната, в социалните и политическите институции и в нашите възможности, че единни ще можем да се изправим пред предизвикателствата на този труден период.", каза и.д. президент на Бразилия Темер.

Кабинетът е съставен от 22-ма министри, след които няма жени. За министър на финансите е назначен бившият шеф на Централната банка Енрике Мейрелеш.

Задачата на 75-годишния професор по право от ливански произход ще бъде да забави ръста на потребителските цени, да възстанови държавните финанси и да съживи доверието на инвеститорите.

Отстранената Русеф обвини Темер, че предвожда опит за преврат срещу нея като легитимно избран президент и твърди, че е отстранена за действия, които са законни. Процесът срещу Русеф може да продължи най-много 6 месеца, като Сенатът отново ще гласува дали да я отстрани окончателно.

Ако това не стане, Русеф ще се върне към задълженията си. В противен случай Темер ще остане държавен глава до изборите през 2018 г. До приемане на окончателното решение Русеф ще продължи да получава заплатата си от около 6500 долара, ще продължи да живее в официалната резиденция, където ще използва услугите на работещите готвачи, градинари и охрана.