Сенатът в Бразилия решава за отстраняването на Дилма Русеф

При разследване президентът остава извън властта за 6 месеца

11.05.2016 | 14:27 Редактор: Тодор Петров
Сенатът в Бразилия решава за отстраняването на Дилма Русеф


Бразилският Сенат решава да отстрани ли от власт Дилма Русеф. Президентът на страната е с обвинения за фалшификации на държавния бюджет, за да успее да постигне заложените от Конгреса финансови цели за 2015г. 

Скандалите около политическия елит идват на фона на най-тежката икономическа криза в страната през последните десетилетия. Русеф отрича обвиненията и вече заяви, че ще се бори с всички юридически средства срещу опитите да бъде свалена. В понеделник временно изпълняващият длъжността председател на долната камара на Конгреса анулира вота, с който миналия месец парламентът одобри импийчмънта на президента. 

Този изненадващ ход на Мараняо създаде предпоставки за пълен институционален блокаж в Бразилия, тъй като не бе ясно дали решението има юридическа стойност и може ли Сенатът да го заобиколи без произнасянето на Върховния съд. Въпреки това председателят на Сената Ренан Калейруш нареди да бъде продължена процедурата за отстраняване на Дилма Русеф. 

След по-малко от денонощие председателят на долната камара още по-изненадващо оттегли решението си и така премахна пречките пред днешното гласуване в Сената. Ако Сенатът гласува днес да започне разследване срещу Русеф, тя ще бъде отстранена от власт за 6 месеца, а функциите й ще поеме вицепрезидентът Мишел Темер. Той може да остане държавен глава до изборите през 2018 г.