Ръст на стомашните вируси у нас. Как да се предпазим - съветват лекарите

Според специалистите причината за заболяванията са свързани високите температури и личната хигиена

19.08.2023 | 14:07 Редактор: Юлиан Христов

Бум на стомашно-чревните заболявания у нас. Само за последните две седмици от Центъра по заразни и паразитни болести отчитат покачване на случаите с 50 на сто.

Доктор Пламен Панайотов работи като общопрактикуващ лекар в Бургас, като голяма част от пациентите му са деца.

"Лятото е традиционно с някои оплаквания от пациентите с висока температура, понякога коремни болки, болки в гърлото, понякога разстройство, много разнообразна клинична картина, която се дължи на летни вирусни инфекции. Боледуват доста често децата. Причината са няколко, една от които е занижаване на хигиената в летните месеци. По-рядко си мием ръцете, пипаме повече предмети, някои хранителни продукти по-лесно се развалят в горещите летни дни, но нямаме отчетлива свръхзаболеваемост", обясни докторът.

Според специалистите причината за високия ръст на стомашно-чревните заболявания са свързани високите температури и личната хигиена.

"Тези стомашно-чревни заболявания, които наблюдаваме по-често през лятото – те много по-често се дължат на бактерии, отколкото на вируси. Причината е, че топлото време способства размножаването на бактериите. През зимата не им е благоприятно, а през лятото имат отлична среда, където и да се намират – в храни или повърхности и това води до тяхното размножаване", обясни д-р Ива Христова.

Юлия Ларина, която летува в бургаско, споделя, че рецептата ѝ за избягване на летните вируси включва някои лични правила за хигиена.

"Мием ръце разбира се преди ядене, чистим плодовете, ядем вкъщи, защото знаем, че тук на капаните са доста мързеливи хората, лошо мият посудата и така нататък", каза тя.

Специалистите съветват към личната хигиена да се добави и доброто измиване на храните, да внимаваме при консумирането на предварително приготвена храна и да съхраняваме бързо развалящите се храни в хладилник.

Освен летни бактериални инфекции у нас се наблюдава и известно повишаване на регистрираните случаи на коронавирус, но опасност от нова вълна на заразата няма.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 8 месеца
заради *** вода и храна е това ! не заради друго ! Сигнализирай за неуместен коментар