"Важно е да помним": Малки и големи поднесоха цветя на паметника на Кирил и Методий

Президентът, премиерът и кметът на София отправиха поздравления към народа по случай 24 май

24.05.2023 | 14:03 Редактор: Петя Кръстева

"Днес е празник - най-велик, ден на нашия език и славянските народи, ден на Кирил и Методий", рецитира 10-годишната Христина. Светите братя Кирил и Методий и учениците им създават нашата азбука. Почитта към тях с цвете в ръка показват и малки, и големи.

"Важно е да помним и да четем много приказки на децата си", смята Цветелина Минкова.

За празника приветствие отправиха президентът Румен Радев, служебният премиер Гълъб Донев и кметът на София Йорданка Фандъкова. Държавният глава изтъкна, че има един ден в годината, когато България изглежда така, както искаме да я видим, че има един празник, за който не спорим - сваляме доспехите, зарязваме дискусиите, крачим заедно в шествията - студенти и академици, млади и стари.

По думите на Фандъкова не трябва да забравяме силата на словото и езика, тъй като именно те са ни обединили както още преди векове, така и днес. 

"Не само сме дали азбуката на света, но и книжовността и езика, на който да се разбират хората по света. Не знам да има друг народ, който да може да се гордее с подобно нещо", коментира премиерът Гълъб Донев.

Дори и малките, тези които още не могат да четата и пишат, днес знаят на кого да благодарят: "Аз съм Христо и ще оставя тези цветя на Кирил и Методий" .

В цялата страна звучи химна на българската просвета, създаден преди 131 години от Стоян Михайловски.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.