Мигрантите от Лoкорско загинали бавно и мъчително, задушавали се около час

Мъжът, сочен за организатор на групата, е с множество криминални регистрации

18.02.2023 | 18:38 Редактор: Михаела Димитрова

Шестима души са привлечени към наказателна отговорност за смъртта на 18-те мигранти, които бяха открити в изоставен камион край село Локорско вчера. Установена е цялата дейност на организираната престъпна група, отговорна за трагедията. 

Бавно и мъчително - между 30 и 60 минути, са умирали мигрантите в камиона заради липса на кислород. Данчо е човекът, който подава сигнал на МВР, че в землище край село Локорско има изоставен камион, пълен с мигранти. Мъжът си тръгва от работа, когато на пътя среща един от тях. Той го води до мястото.

Пред Bulgaria ON AIR той потвърди, че ги е открил. Говори и неговата съпруга Марияна.

"Моят мъж ги е намерил. От него знам, че докато се прибирал, един от мигрантите е бил на пътя. Видял отвън много хора в безпомощно състояние, били са се събрали на няколко групи и се е обадил на полицията", разказва тя и допълва, че и друг път тя и хора от селото са звънели на полиция, тъй като там имало много мигранти.

Местните в Локорско също не веднъж са виждали лутащи се, изоставени бежанци.  "В гората в една къща имаше есента мигранти, на Околовръстното ги бяха насъбрали 20 души. Явно им казват, че тук е границата и ги оставят", коментира Димчо Атанасов.

Един от задържаните е от съседното село Чепинци. Местните хора казват, че отдавна е известен с разпространението на наркотици и транспортирането на мигранти. Те отказаха да застанат пред камерата на Bulgaria ON AIR, защото се страхуват. В къщата на задържания нямаше никого. 

"Групата е била от 6 души, а тайниците са изработени собственоръчно. Двамата шофьори качват 52-мата пътници, за да ги откарат до локация до сръбската граница. Задържани са седем души", заяви заместник-главният прокурор по разследването и директор на НСлС Борислав Сарафов.

Групата от задържани е осъществявала по два превоза на мигранти месечно. Мъжът, сочен за организатор на групата, е с множество криминални регистрации, занимавал се е с каналджийство от 97-а година, обявиха от прокуратурата.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.