Сериозен скок в цените: Как ще се отрази на джоба на българина?

Възрастните хора признават, че предпочитат големите хранителни вериги, където често има промоции

26.10.2021 | 19:09 Редактор: Теодора Патронова

Сериозно поскъпване на основните храни, на горивата и на отоплението, отчитат от КНСБ. 

Най-сериозно в рамките на една година е поскъпнало олиото - с над 40 на сто. С 10% по-високи са и цените на брашното и картофите. 

Ръст има и при цените на яйцата, хляба, млякото и сиренето. 

Сериозно е повишението и при цените на горивата: за година бензинът е поскъпнал с 30%, а пропан-бутанът – с над 50%. На базата на тези данни от синдиката очакват 6% инфлация до края на годината. Как ще се отрази това на джоба на българина?

От 23 години Димитър е производител на картофи и продава продукцията си на пазара. Казва, че за първи път вижда толкова голямо поскъпване и то за кратък период от време. Опасява, че ни очаква тежка зима.

"В началото на годината картофите бяха по-евтини - средно някъде 60 ст. Килограм картофи сега е минимум 80, да не кажа, че гони левче. Не разполагат българите с достатъчно финанси. И това се усеща осезателно на пазара. Имаме доста по-малко клиенти. Като цяло оредяха пазарите и са много по-слаби в купуването", коментира Димитър.

За тревожна тенденция към повишаване на основни хранителни продукти алармират и от КНСБ.

"За съжаление ръстът на цените е в онези стоки, които се употребяват най-често в малката потребителска кошница. Хлябът, яйцата, сиренето нарастват с 10-15,20%. А в същото време не се усеща промяна в своите доходи. Българинът с честен труд обеднява и за съжаление държавата трябва да положи грижи не само за бизнеса, а и за хората. Домакинствата са основният данъкоплатец, а не бизнесът", заяви Любослав Костов.

Затова той призовава за незабавни мерки.

"Трябва да има компенсаторни мерки през актуализация на бюджета още тази година, защото януари догодина ще е късно. Затова искаме от 1 ноември заплатата да е 700 лв. В момента 650 лв. минимална заплата, чистото е по-малко от 500 лв. Какво може един българин в София да си купи?", попита той.

Възрастните хора признават, че избягват да купуват стоки от пазара, а предпочитат големите хранителни вериги, където често има промоции.

Не всички потребители обаче виждат скок в цените. Мекки е французин с алжирски корени, който от години живее в България. Казва, че няма голяма разлика в цените у нас.

"Цените са същите. Аз не намирам голяма разлика в цените сега и преди няколко месеца, например в картофите сега, 60 стотинки на килограм. С Франция има голяма разлика, но тук цените са достъпни. Гледайте, хубави чушки по 1 лев и 30 ст.", каза Мекки.

Но разбира недоволството на българите. И вярва, че дори и цените да станат още по-високи през зимните месеци както прогнозират експерти, той ще се храни с духовна храна – музиката на дъщеря му, която е солист в Софийската опера и балет.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК