Мисия "Военен лекар": За битките на медиците в камуфлаж

Д-р Цветан Станимиров: Глобална пандемия е сходна ситуация с Първата световна война

06.05.2020 | 11:00 Редактор: Тодор Петров

В Деня на храбростта ви разказваме една история за смелостта като дълг и човешкия живот като кауза. Как се лекува, когато наоколо летят куршуми, и ще бъде ли спечелена световната война срещу Ковид-19? 

Д-р Цветан Станимиров заминава за Афганистан през 2011 година заедно с още 10 българи. И така повече година в базите в Херат и Кабул. Казва, че работата в полеви условия и болницата е една и съща. Животът в размирната страна обаче е друг. 

"Има правила къде може да се ходи, къде не може да се ходи като зони за сигурност и зони с ограничен достъп. Тези мисии са различни, всяка сама за себе си. Отидох с много хубав екип, с хора, на които може да се разчита за всяко едно нещо", разказа коремният хирург д-р Станимиров специално за Bulgaria ON AIR. 

Сега медикът е на друг фронт, зад стените на ВМА. А врагът пред войниците в бяло е друг – непознат и може би по-опасен

"Може би ситуацията, в която се намираме в една глобална пандемия – това е сходна ситуация с Първата световна война, когато за първи път се използват бойни отровни вещества", отбеляза д-р Станимиров.

А срещу отровата Ковид-19 медиците се изправят въоръжени с това, което имат – знанията, опита и отговорността към пациентите, която винаги е една и съща – на бойното поле и в мирно време.

"Ние лекуваме и спасяваме хора, без значение дали те са с униформи или не – всички са хора", категоричен е д-р Станимиров.

Вижте още в репортажа на Христиана Стефанова и оператора Стоян Митев.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК