Край на ядреното споразумение между Съединените щати и Русия

Страните се оттеглят от ядреното споразумение от 1987 г.

02.08.2019 | 22:24 Редактор: Юлия Христова

Край на ядреното споразумение между Съединените щати и Русия. От днес двете страни официално се оттеглят от Договора за ядрените сили със среден обсег, подписан през 1987-ма година.

На 8-ми декември 1987-ма година американският президент Роналд Рейгън и руският държавен глава Михаил Горбачов подписват Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие. Това поставя началото на края на Студената война. Преди шест месеца, президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че страната ще се изтегли от споразумението, ако Русия не го спазва. Крайният срок изтече днес, а Москва обяви края на договора с Вашингтон.

Пред Bulgaria ON AIR заместник-държавният секретар на Съединените щати Андреа Томпсън заяви, че проблемите с Русия идват от нежеланието на Москва да спазва ограниченията, поставени от договора.

Ядреното споразумение забраняваше на Съединените щати и Русия да разполагат ракети със среден или малък обсег на територията на Европа. 

Москва отрече обвиненията, че е разположила ракетни системи в обсега на Европа. Според Кремъл, Вашингтон активно търси повод да се оттегли и от други международни споразумения. А руски военни експерти заявиха, че решението представлява военна заплаха срещу Русия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК