Обявиха и третото класиране в СУ, най-желаната специалност - "Психология"

3 906 новоприети студенти са се записали след пърия и втория етап

23.07.2019 | 21:58 Редактор: Василена Василева

Третият и последен етап на класирането на кандидат-студентите в Софийския университет беше обявен днес. В него участват потвърдилите от първия или втория етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-горна желана специалност, както и всички, некласирани на първите два етапа. 

3 906 новоприети студенти са се записали след първото и второто класиране. 23 от тях са лауреати от национални и международни състезания и олимпиади. В третия етап на класирането са приети 940 студенти. От изчакващите 699 по-добро класиране след първите два етапа 207 души са класирани в по-желани специалности, а 492 са останали на същите позиции. На третия етап са класирани нови 251 кандидати. 

На първо място сред посочените от най-много кандидати специалности е "Психология". На второ място е "Софтуерно инженерство". Третото място заема специалността "Право". Журналистиката отново е в топ 10, а повечето места в журналистическия факултет бяха запълнени още след първото класиране. 460 души се бореха за около 200 места. 

Във факултета по журналистика могат да се похвалят с нова специалност и по-висок бал на кандидатите, в сравнение с предходни години. 

Университетите са запълнили над 80% от местата, отпуснати им за държавно субсидирани студенти. 7148 души се бореха за 5925 места в Алма Матер, което е с 9.2% по-малко в сравнение с предходната учебна година. И все пак много български младежи предпочитат образованието в чужбина. 

Гледайте репортажа на Ива Григорова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК