Скандал с тол системата: "Телетол АД" обвини Пътната агенция в монопол и лъжа

От АПИ отричат твърденията

26.06.2019 | 19:35 Редактор: Зорница Костадинова
Скандал с тол системата:

Вторият лицензиран оператор на тол услуги "Телетол АД" обвини Пътната агенция в монопол и лъжа, след като АПИ прекрати договора за продажба на електронни винетки с мотив "липса на техническа съвместимост". Така на пазара остана единствено компанията "Интелигентни трафик системи".

Според "Телетол", Пътната агенция е отказала да предостави парола за достъп до тол системата и така е блокирала дейността по свързването на двете системи. Компанията показа цялата кореспонденция с АПИ. 

От "Телетол" твърдят още, че договорът с първия доставчик на услугата е сключен един ден преди официалните документи да бъдат качени на сайта. Регистрационният процес е продължил 6 месеца, вместо 2 седмици. 

От Пътната агнеция отказаха да коментират пред камера обвиненията, но излязоха с писмена позиция:

АПИ не поддържа монопол на нито един Национален доставчик на услуги за продажба на пътни такси. Напомняме, че дружеството няма да има възможност да продава електронни винетки, тъй като не постигна оперативна съвместимост на база интерфейс с Електронната система за събиране на пътни такси. Категорично не отговаря на истината твърдението, че регистрацията на “Телетол” АД е отнела 6 месеца. АПИ държи да подчертае, че електронната система за събиране на пътни такси обработва данни и изисква определени нива на сигурност и взаимодействие с партньорите. Не може всеки по свой начин да се интегрира към системата. Процедурите са направени така, че да гарантират непрекъснатост и защита на системата в процеса на интеграция.

А автомобилните превозвачи се притесняват от затъмнението около тол системата. 

"Като ползватели на услугата ние ще сме пряко потърпевши за това дали тя е качествена, дали има конкуренция, дали няма, дали се подобрява тази услуга или не", посочи Димитър Димитров от камара на автомобилните превозвачи. 

От "Телетол" ще сезират прокуратурата и премиера заради прекратения договор. Компанията трябваше да продава електронни винетки срещу комисионна от 5% и едно предимство пред останалите - приложението им дава възможност за корекция на грешки при въвеждане. 

Така в момента единствената компания, която оперира на българския пазар, остава "Интелигентни трафик системи" с комисионна от 7%. Заявления в Пътната агенция са подали още две фирми. 

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК