Опасно високи температури в части от Западна Европа

Очаква се на места да достигнат до 40 градуса в близките дни

25.06.2019 | 21:25 Редактор: Зорница Костадинова
Опасно високи температури в части от Западна Европа

[related_articles]

Италия се готви за едни от най-тежките горещини в последното десетилетие. Властите са издали предупреждение за опасно време, а болниците са в пълна готовност да приемат граждани с топлинни удари.

Испания също е обхаваната от топлата вълна. Очаква се през следващите дни температурите в страната да достигнат 40 градуса.

Ситуацията във Франция е подобна. Президентът на страната Еманюел Макрон обяви, че са взети всички необходими мерки, за да се окаже помощ на бедстващи хора. 

"Има високо ниво на бдителност в спешните отделения, здравни заведения и домовете за възрастни хора. Така ще бъде положена грижа за най-уязвимите в това време - болните, бременните жени, бебета и възрастните хора", заяви той.

През 2003 година подобни високи температури във Франция отнеха живота на близо 15 хиляди души, предимно възрастни хора. За да не се повтори трагедията, сега в редица градове са открити така наречените "прохладни стаи" в общинските сгради. Басейните работят денонощно, а на места са инсталирани допълнителни градски чешми и фонтани.

Властите в Германия и Белгия също издадоха предупреждение за опасно топло време. Препоръчва се да не се стои на открито в най-топлите часове от деня, както и консумирането на голямо количество вода.

В Швейцария също очакват жеги. Дори на Скандинавския полуостров ще бъдат отчетени горещини, нетипични за региона.

Според учените обаче високите температури не са случен каприз на времето. Те смятат, че аномалиите се дължат на климатичните промени и е много вероятно да се наблюдават все по-често в бъдеще. 

Вижте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК