Турция ще бойкотира електрониката, произведена в САЩ

Реджеп Ердоган заяви, че държавата взема необходимите мерки за икономиката заради поевтиняването на лирата

14.08.2018 | 17:11 Редактор: Велислав Филипов
Турция ще бойкотира електрониката, произведена в САЩ

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Турция ще бойкотира електронните продукти, произведени в САЩ, на фона на дипломатическия спор между двете страни.

САЩ наложиха санкции на двама турски министри и обявиха, че увеличават митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция заради разногласия, свързани със задържането на американския пастор Андрю Брънсън.

Турският президент заяви днес, че Турция взима необходимите мерки що се отнася до икономиката на фона на поевтиняването на турската лира, информира Ройтерс.

"Америка напада икономически не само нас, но и Китай, Русия, Иран и Европа. Напада даже и Канада. Но срещу нас е предприета операция. Ще бойкотираме американската електроника. Те имат "Айфон", но нали съществува и "Самсунг", посочи Ердоган, цитиран от турската телевизия НТВ.

Междувременно стана известно, че и турският национален авиопревозвач "Търкиш еърлайнс" предприема кампания за бойкот на реклами на САЩ и американски фирми. За това съобщи в Тwitter говорителят на авиокомпанията Яхя Юстюн.

Призивът за бойкот се появи в социалните мрежи вчера. Призивът бе подкрепен от държавната телекомуникационна компания "Тюрк Телеком", обслужваща над 40 милиона души.

"Тюрк Телеком" съобщи в Тwitter, че се присъединява към акцията и нарежда на своите рекламни агенции да не работят с американски фирми и да не рекламират американски марки.