Турската лира се срина! Санкциите на САЩ не помагат...

Изглед икономиката в югоизточната ни съседка да се върне към разцвета си - няма

09.08.2018 | 21:30 Редактор: Иван Берберов
Турската лира се срина! Санкциите на САЩ не помагат...

Нов рекорден спад на турската лира спрямо американския долар. Тя вече се търгува за над 5, 4 лири за долар. Причината – неуспешните преговори между американски и турски представители около наложените американски санкции срещу двамата турски министри на правосъдието и на вътрешните работи, в началото на месеца.

Рестрикциите са заради задържането от Анкара на американския пастор Андро Брансън.

Спадът на валутата започна в началото на седмицата. Пазарният шок донесе трус и на потребителите в Турция. Цялата ситуация се отрази негативно и на продавачите.

Пастор Андрю Брансън, който беше задържан преди година и половина в Турция, е обвиняван за връзки с терористични организации.

Турските политици не коментират случващото се на валутните пазари, но обикновените турци смятат, че обтегнатите отношения между двете страни не са единственият проблем.

През тази година лирата загуби почти една четвърт от стойността си. Анализатори отдават това на желанието на Ердоган за по-голям контрол над паричната политика на страната. 

Изгледи икономиката на Турция да се върне към разцвета си няма. Инфлацията е почти 15 процента, а охладнелите отношения между Анкара и Вашингтон едва ли ще се подобрят скоро.