Интерактивна инсталация срещу домашното насилие

Beat. изследва пронизителната съседска тишина

27.02.2018 | 17:55 Редактор: Иван Берберов
Интерактивна инсталация срещу домашното насилие

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие. В последните 5 години десетки жени са намерили смъртта си в ръцете на свой близък. В някои случаи жени са убивани в продължение на час, без някой от съседите им да се намеси. Проектът Бийт (Beat) изследва пронизителната тишина около домашното насилие. 

Арт инсталацията Beat. е провокация към общество, което реагира на всеки по-силен домашен шум, стига да не е от скандал или побой. Викаме полиция заради купони у съседа, но мълчим, когато бие жена си. 

Чрез Beat. барабанистът Максим и програмистът Перуна поставят въпроси – къде свършва персоналният комфорт и започва гражданската отговорност, и кога бездействието се превръща в съучастие. Всеки удар поражда писък. Всяка намеса може да се окаже животоспасяваща.

Проектът е реализиран в съавторство с жени, преживели домашно насилие, и в партньорство с глобалната платформа за социално ангажирано изкуство "Fine Acts".

Фактът, че често институциите не реагират адекватно спрямо насилниците, не е причина да не изпълняваме дълга си като хора и граждани. Beat. e в столичната галерия "Credo Bonum" до 4 март. Домашното насилие и  тишината около него остават и след това. Освен ако не вдигнем малко здравословен шум, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Ива Григорова.