Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Д-р Константинов: Драматичен е проблемът с кадрите в здравеопазването

"Криза на кадри има и в чужбина" заяви проф. Николай Петров. Двамата специалисти коментираха в "Директно" по Bulgaria ON AIR какво е състоянието на здравната ни система

31.01.2017 | 18:49 Редактор: Жанета Нейкова
Д-р Константинов: Драматичен е проблемът с кадрите в здравеопазването

Проблемът с кадрите в здравната система е драматичен, особено при недостига на медицински сестри и акушерки. Аз не познавам медицинска сестра или акушерка, която да не работи и на друго място, освен ако мъжът й не е заможен. Това каза за предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR бившият здравен министър д-р Стефан Константинов.

Той коментира в първата част на предаването проблемите в българското здравеопазването, както и новата реформа, която здравният министър в оставка Петър Москов започна. Във втората част на "Директно" проф. Николай Петров, началник на Военномедицинска академия изказа своята гледна точка по темата.

Според д-р Константинов, ако искаме да имаме една добре конструирана здравна система, тя трябва да има три пазара и държава. Първо, трябва да има пазар на здравно осигуряване -  осигурители, които да се конкурират, да няма монопол на здравната каса. Второ - трябва да има пазар на поръчките. Тези здравни осигурители да избират най-добрите сред болници, лекари и други, за да осигурят на своите клиенти най-доброто. Трето - пазар на медицинските специалисти, които да предлагат най-добрите иновативни дейности за всички хора, коментира той.

От другата страна, гледната точка на проф. Николай Петров бе насочена в обратната на д-р Константинов посока.

Според бившия служебен здравен министър в българското здравеопазване има много положителни неща. 

"Говоренето в едната и другата крайност е нежелателно. Днес разговарях с един от най-добрите лекари в България, който се върна от хирургичен форум, а преди няколко дни говорих с мой заместник - лекар - прекрасен хирург, който се върна от друг международен форум и двамата казаха, че нашето ниво на здравеопазване в България е едно към едно с това, което се представя в другите държави", сподели Петров.

Бившият служебен министър отбеляза, че криза на кадри има и в чужбина, затова нашите медици отиват да работят там. А, такава има, според Петров, защото и лекарите в чужбина намират алтернатива в някоя друга страна. 

Той допълни и че е всеизвестно, че нашето здравеопазване е достъпно, че имаме болници на изключително високо ниво и, че имаме специалисти, които са добри колкото и европейските.