Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Военен експерт: Нова война в Близкия изток не се вижда, но напрежението ще ескалира

"Дали ще продължим по този път на ескалация зависи от решението на Израел", заяви Ивайло Иванов

15.04.2024 | 18:00 Редактор: Деси Николова

Израел преживя масираната атака от Иран. Това повдига въпроса - започва ли нова война? Редица държави призоваха гражданите си да се изтеглят от няколко страни в региона, а световни сили вече изпратиха военна техника там.

"Нова война не се вижда, но поредната ескалация на напрежението се вижда. Дали ще продължим по този път на ескалация, зависи от решението на Израел. Ако Израел реши да отговори на тази иранска атака, няма никакво съмнение, че ще видим с много голяма вероятност ответен отговор от Иран, защото режимът ще се чувства принуден да отговори", заяви военният експерт Ивайло Иванов в студиото на предаването "Директно".

По негови думи израелският удар отпреди няколко седмици върху иранско посолство в Дамаск е накарал Иран да изглежда слаб и във вътрешно политически план, и от гледна точка на неговите съюзници в региона.

"Това беше причината Иран да отговори, въпреки че начинът, по който го направи и дните преди този отговор, Иран многократно подаде сигнал, че се стреми този отговор от една страна да запази неговото лице, да покаже, че има силите да се противопостави на Израел, но от друга страна без това да води до някакви значими поражения за израелската страна", разясни Иванов за Bulgaria ON AIR.

Военният експерт допълни, че Израел е имал време да се подготви за ответен удар от страна на Иран.

Гледайте целия разговор във видеото.