Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Икономист: България постепенно догонва европейския стандарт

Румъния дърпа по-бързо от нас, защото прави инвестиции, посочи Адриан Николов

02.04.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

България остава с най-ниска покупателна способност в Европа. Категоричните данни на Евростат ни нареждат на последно място, защото Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението продължава да бъде най-нисък. В България си позволяваме 64% от стандарта на европейците.

"Аз не бих гледал толкова черногледо на тези 64%, тъй като те не изглеждат толкова зле на фона на това, че бяха 62% миналата година, но 57% година по-рано. Има един елемент на настигане, който постепенно се ускорява през последните години. Започваме от едно много ниско ниво. Към момента на присъединяване към Европейския съюз този индикатор е бил 30%, тоест ние сме удвоили своето догонване на европейското равнище", заяви икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов в студиото на предаването "Директно".

Той посочи, че Румъния, с която традиционно биваме "пакетирани", когато се говори в европейския контекст, тъй като сме държави със сходно ниво на икономическо развитие, сходна съдба и сходно население, вече дърпа доста по-бързо от нас.

"Големият отговор е, че те инвестират. Разликата е в равнищата на капиталообразуването в икономиката и това на практика отличава всички държави, които успяха доста по-бързо от България да догонят европейските равнища. Разбира се, инвестициите са нещо, което се движи от много различни фактори", отбеляза Николов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.