Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Да очакваме ли скок на цените за електричество от 1 юли?

Хората не са добре информирани откъде идва повишението на сметките им, смята Ремина Алексиева

01.04.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Огромни сметки за ток получиха потребители за януари. За малки апартаменти само за 20 дни сметките достигат рекордните 700 лева. Възможно ли е това да са реални сметки?

"Разковничето е, че хората не са добре информирани откъде идва този скок в сметките. Също така фактът, че сметката им не отговаря често на доходите, които получават и това ги затруднява. Това са съвсем реални проблеми. Мога да уверя гражданите, че не се очаква скок от 1 юли, каквито бяха много от спекулациите", заяви Ремина Алексиева от Центъра за изследване на демокрацията в студиото на предаването "Директно".

Конкретно за случая в Добрич, където потребители с по-малки апартаменти сигнализираха, че сметките им са достигнали нови рекорди, гостът е на мнение, че става въпрос за специфичен проблем.

"Това се дължи на някакъв локален проблем, който те имат. Не би било нормално. Зависи от много фактори - от състоянието на жилищата, от начина, по който се отопляват, но не би трябвало да получават толкова високи сметки", разясни Алексиева за Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.