Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Замърсяването с пластмаса е огромен проблем, влияе сериозно и на нас

"Закъснели сме с решаването на проблема", каза Данита Заричинова

07.03.2024 | 16:36 Редактор: Деси Николова

В опита си да се справи с тоновете боклук по света, ЕС забрани малките пластмасови опаковки в магазини, ресторанти и хотели. От няколко години усилията са в тази посока, като една от големите стъпки са найлоновите торбички.

"Проблемът е много сериозен и очевиден. Навсякъде има много голямо замърсяване с пластмаса и последващите стъпки не водят до решения. От една страна рециклирането не помага, защото по-малко от 30% се рециклира пластмасата в Европа, общо за света е и по-малко. Много от продуктите, които използваме за еднократна употреба, дори не могат да бъдат рециклирани", каза Данита Заричинова от организацията "За Земята" в предаването "Директно".

По нейни думи липсва контрол като отбеляза, че дори продукти, които замърсяват околната среда и са забранени от 4 години, все още се намират в употреба.

"Хората започват да го разбират, когато осъзнаят, че това влияе и на здравето им. Вече има толкова много изследвания и за микропластмасата и за много вещества, които са свързани с производството на пластмаса и се натрупват в телата ни. Тогава хората се замислят", разясни Заричинова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че сме закъснели с решаването на проблема, но все още има връщане назад, стига веднага да се вземат мерки.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа