Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Обществото ни обича да неглижира семейната среда и търси виновни в институциите

"В същото време къде е родителят?", пита Диян Стаматов

06.03.2024 | 14:49 Редактор: Деси Николова

Проверка на Държавната агенция за закрила на детето откри пропуски в училището на изчезналата 17-годишната Ивана от Дупница. Властите говорят за тормоз в рамките на самото училище.

"Излизайки извън контекста на сериозната проблематика с изчезването на момичето, нашето отворено писмо е насочено към всички институции, които се фокусират върху виновния директор, виновния педагогически специалист. В същото време къде е родителят? Обикновено в нашата страна обичаме да неглижираме ролята на семейството, да затваряме отговорността на самото семейство и да се взираме върху обществената фигура и заради липсващото цяло пълно семейство и всички последици, което следва от това семейство", заяви председателят на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета Диян Стаматов в предаването "Директно".

На този фон започна вторият етап на конкурсите за директори на училища у нас. До него бяха допуснати 311 кандидати за 276 училища. 

"В момента комисиите, които извършват оценката на колегите, които са кандидати са представители на регионалните управления по образование - трима човека. Един представител на общественият съвет на училището, за което се кандидатства и един представител на финансиращият орган - общината и един от родителите", разясни гостът на Bulgaria ON AIR.

По-интересното обаче – след като в края на миналата година правилата на конкурсите бяха променени - 14% от всички явили се не издържаха писмения изпит, като не събраха необходимия минимум от 30 точки от общо 50. 

"За да се яви човек за конкурс, трябва да подготви набор от документи, Това е първата стъпка. Следващата стъпка е тестът. Той е синхронизиран на съставка от въпроси, които са свързани със законодателството в средното образование, казуси, които са най-често срещани в работата на един директор, начинът по който се финансира образованието. Това е една поредица от въпроси, за които се очаква, че кандидатът ще бъде добре подготвен. Третият стълб е събеседването, където има дискусия по основните акценти за развитие на самото училище, за което се кандидатства", поясни Стаматов.

Гледайте целия разговор във видеото.