Предложение: Онлайн обучение за учениците вместо отсъствия по семейни причини

Учители поставиха условия

05.03.2024 | 18:24 Редактор: Искра Ангелова

15-те дни отсъствия по семейни причини да не се ползват наведнъж. Идеята обсъждат в Министерството на образованието. Предвижда се още децата да се обучават електронно в дните, когато не са в клас.

Възможността за повече дни отсъствия от училище с извинителна бележка от родител водят само до негативи, смятат родители, учители и ученици от Велико Търново.

"Седем дни са достатъчни. Нали са отишли да учат и да не изпускат учебния материал", сподели баба на ученичка - Венета Василева.

"Не съм използвала, но няма нужда да се увеличават дните, защото ще се изпусне материалът - това, което учим. Заради това е важно да сме там", категорична е седмокласничката Валентина Иванова.

Учителите подкрепят възможността вместо сегашните седем, дните за отсъствия по семейни причини да бъдат увеличени на 15. Поставят обаче и условия.

"На първо място като родител, смятам, че родителите трябва да имат това право, на тях трябва да им се гласува доверие. Като учител - смятам, че има много деца, които заедно с техните родители злоупотребяват. Така че моментът е малко тънък, но в същото време е по-добре да я има тази възможност и отговорните родители да се възползват от нея, отколкото, както често се случва - децата дълго време да не могат да намерят бележка, независимо, че са ходили при личен лекар", коментира учителят по БЕЛ и "Журналистика" в ПХГ "Св. Св. Кирил и Методий" Таня Мишева.

А в Министерство на образованието обмислят 15-те дни отсъствия по семейни причини да не се ползват наведнъж, а децата да се обучават дистанционно, когато отсъствията им са извинени от родител.

Вижте повече в репортажа.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
От глупави, по- глупави решения! Вместо да се чудите как да възпитате все повече оскотели индивиди, вземете най- накрая да забраните образованието въобще! Няма да се изненадам. Проблемът е, че НПО- та, на които е поверено развращаването на нацията и програмирането на младите поколения към морална деградация , няма да има откъде да захлебят. Сигнализирай за неуместен коментар