Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

По-скъпите ипотечни кредити носят повече рискове за хората със заеми

Поскъпват нещата, за които трябват кредити, заяви Николай Устамитев

04.03.2024 | 17:50 Редактор: Деси Николова

Размерите на ипотечните кредити у нас стават все по-високи. Лихвените проценти също плавно се покачват и вече почти всички са усетили новите, по-високи вноски. Данните са официални и идват от БНБ.

"Нещата, за които трябват кредити, поскъпват. Говорим за ипотечното кредитиране, защото то е в масов сегмент. Там цените на имотите нараснаха доста през годините. За периода на миналата година на всяко тримесечие се отчиташе повишаване - общо 9% повишаване на цените на имотите. Това поражда необходимостта да се теглят по-големи кредити", заяви финансовият консултант Николай Устамитев в студиото на предаването "Директно".

Пред Bulgaria ON AIR финансовият консултант поясни, че с по-високия размер на кредитите вноската също е висока, което пък от своя страна го прави по-рисков за хората със заеми.

"Неслучайно Българска народна банка беше казала, че ако се усети едно такова напрежение и се създаде условие за задлъжнялост на домакинствата, може да очакваме БНБ да въведе мерки на системно ниво за изисквания към кредитополучателите за по-големи рестрикции при отпускането на кредити", поясни Устамитев.

Засега това е само заявено и още не е влязло в сила. Експертът се надява плавно да станат тези промени, тъй като в противен случай това би могло да доведе до срив.

В момента в банките има 127 млрд. лева от депозити на домакинства и на фирми, а раздадените кредити са малко над 80 милиарда. 

"На банките не им трябва да повишават лихвите по депозитите, за да съберат допълнителен ресурс. Те са самодостатъчни. По тази причина те нямат интерес да повишат лихвите, защото и депозитите са на ниски равнища. Има обаче една опасност - говорим за общи суми, но ако някоя от банките, които са структуроопределящи свърши парите за кредитиране, може да ѝ се наложи да събира пари от домакинствата и фирмите и да вдигне депозитите", алармира финансовият консултант.

Факт, който е бил изненада за него, е, че през януари 2024 година лихвите по ипотечните кредити дори са паднали с 0,02%.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа