Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

НСОРБ: Такса смет и битови отпадъци ще се увеличават, за да вържат общините бюджета

Влизането в Еврозоната ще бъде голямо предизвикателство за общините, посочи Георги Димитров

28.02.2024 | 17:26 Редактор: Деси Николова

Кметовете от цялата страна се събират на Общо събрание в София и дискутират изключително важни проблеми, които касаят всеки от нас - ще се вдигат ли данъците, важни инфраструктурни проекти и колко пари ще има в общините.

"В по-голямата част от общините тази година данъците не са вдигани, за следващата година имаме едно голямо предизвикателство -  влизането в Еврозоната. Ние го подкрепяме, но това създава редица проблеми, в това число и по отношение на данъчната политика, която провеждат общините" , заяви кметът на община Карнобат и член на УС на НСОРБ Георги Димитров в студиото на предаването "Директно".

Той отбеляза, че промените са свързани с дигитализацията, превалутирането, наредбите на Общинския съвет, които трябва да бъдат подготвени и изписани наново, заплатите на служителите и всички разходи, които са включени в бюджета на общините.

Едно е сигурно, че такса смет и битови отпадъци за битовите потребители ще вървят нагоре, защото там се сменя принципът, по който се ценообразува тази такса.

"Що се отнася до данъците върху моторните превозни средства, върху недвижимото имущество, всичко онова, което събира общините, то кореспондира и с данъчните оценки на имотите, които вероятно ще имат друго изражение след превалутирането, може би ще се наложи ревалоризация и едва тогава да се пипнат данъчните ставки", посочи Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ако се стигне до такова положение и е необходимо увеличение на данъците, гостът заяви, че цените няма да скочат рязко нагоре.

"Никой кмет не иска да вдига данъци, но това се налага, защото няма как да бъдат вързани бюджетите. Ако ще се вдигат данъците, те минават през обществено обсъждане, минава се през гласуване на общинския съвет, те ще бъдат внимателно обсъдени. Ние ще поискаме експертиза и от екипа на НСОРБ. Целта е, ако се вдигат данъците, те да бъдат минимални", отбеляза Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.