Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Данъчните приходи в множество общини тръгват надолу?

Ново категоризиране ще ги постави в трудна ситуация, заяви Силвия Георгиева

08.02.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Започва изцяло ново категоризиране на общините, районите, кметствата и населените места. Това е особено важно за всеки един от нас, защото категорията на общината се използва и при определянето на някои от субсидиите от държавния бюджет.

"Категоризирането на общините служи за различни цели. Например, определянето на данъчните оценки е пряко свързано с общината. Служи и за определяне на размера на финансирането на общините от някои от националните програми, както и от европейските програми", заяви изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева в студиото на предаването "Директно".

По нейни думи на база на демографските тенденции и резултатите от последното преброяване се очаква и голяма част от общините да слязат в по-ниска категория.

"Съгласно действащото законодателство, общините са разделени в 8 категории, като всяка от тях попада в своята категория на база на доста голям брой критерии и показатели към тях. В настоящата прекатегоризация ще бъдат използвани три големи групи критерии - демографското състояние на населението, икономическите критерии и инфраструктурните критерии", разясни Георгиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя посочи, че попадането на общините в по-ниски категория ще се отрази върху размера на данъчните оценки, а оттам и на данъчните приходи на общините, които ще тръгнат надолу.

Гледайте целия разговор във видеото.