fallback

Адв. Тодоров: Лошо е, че българите не се впечатляват от случая с Мартин Божанов

"Разбрахме за поредната комисия във ВСС, но тя какво може да направи", пита адв. Баев

22.02.2024 | 17:10 Автор: Деси Николова

В Съдебния съвет има специална комисия, която ще разнищва какво свързва съдилищата и убития наскоро в София Мартин Божанов - Нотариуса. Ще бъдат проверявани дела и магистрати. Прокурорската част от кадровия орган също не е безучастна и изслушва бившия заместник-шеф на Националната следствена служба.

Адвокатската колегия в Пловдив, заедно със свои колеги от още 5 града, излязоха с обща позиция, в която искат незабавни действия и застават с пълната си подкрепа зад съдия Владислава Цариградска.

"Това, което поискахме и това, което имаме предвид под незабавни действия, това е компетентните органи да предприемат действия по установяване на евентуално престъпление, ако има такова и повдигане на обвинение. Единственият компетентен орган в държавата, който може да извърши това, е прокуратурата. Разбрахме, че поредна комисия във Висшия съдебен съвет, но тя какво може да направи? Тя може само да слуша и да събира информация. Тя реално не може после да организира разследване, нито по съответния ред да събира доказателства, нито може да повдига обвинения", заяви председателят на адвокатската колегия в Пловдив Георги Баев в ефира на предаването "Директно".

Пред Bulgaria ON AIR Цветомир Тодоров от Българския институт за правни инициативи изрази мнение, че вътре в системата голяма част от магистратите са знаели за схемата около Нотариуса, ни никой нищо не е предприел.

"Беше ясно, че така се кадрува и така се използва системата. Сигналите, които е подала съдия Цариградска, не са от сега, или преди 2 години. Става дума за систематичен натиск от поне 5 години. Има подавани сигнали до службите, материали стигнали в прокуратурата и нищо. Най-лошото е, че това не е изненада за никой български гражданин. Впечатлен съм от начина, по който този скандал не предизвика необходимото вълнение сред хората", каза Тодоров.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback