Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Експерт: Не можем да предскажем накъде върви бежанската вълна

През 2023 г. полицията е използвала по-ефективно ресурсите, с които разполага, смята Мариян Събев

21.02.2024 | 14:50 Редактор: Деси Николова

Средно по 1500 опита за преминаване на границата на ден - това са данните за нелегалната миграция, които "Гранична полиция" оповести преди дни. 50% е ръстът, който отчитат полицаите, на опитите у нас да влязат мигранти.

"Напълно очаквано излязоха тези числа, те бяха наблюдавани, присъстват и в статистики на други дирекции. Няма нищо изненадващо. Натискът безспорно е много силен. Той е силен не само в България", заяви експертът по сигурност от Центъра за изследване на Демокрацията Мариян Събев в студиото на предаването "Директно".

По негови думи през 2023 г. полицията е използвала по-ефективно ресурсите, с които разполага, за да постигнем поставените оперативни задачи, а именно залавянето на по-голям процент хора, които са се опитали незаконно да преминат границата.

"Тези цифри сами по себе си не могат да ни кажат накъде отиват нещата, те трябва да се разгледат в значително по-голям контекст, който преди всичко е геополитически. Няма нужда да споменавам доста продължителните конфликти на изток и югоизток, а и в Северна Африка текат доста притеснителни социално-политическа процеси, които ще засилват този натиск", каза Събев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Както всяко лято, натискът по границите на България е бил засилен най-много през месеците май, юни, юли и август.

Гледайте целия разговор във видеото.