Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Експерт: България няма безкраен вятърен потенциал, ветрогенераторите ще имат поддържаща роля

Наблюдаваме по-сериозен ръст при фотоволтаичните паркове, посочи Калоян Стайков

06.02.2024 | 18:37 Редактор: Деси Николова

Депутати застанаха зад идеята със закон за бъде регламентирано производството на енергия в морските пространства. Според експерти България има огромен потенциал за производство на електроенергия от ветрогенератори в Черно море. 

Построяването на половината от тези мощности заедно с развитието на вятърните паркове на сушата може да намали цената на тока в страната с до 45%, сочи проучване.

"При всички положения, ако заменим част от електроенергията, която има въглеродни емисии, за които се плаща, естествено, че цената на общия микс би трябвало да намалее", коментира главният икономист от Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков в ефира на предаването "Директно".

По негови думи в други страни това вече се случва, не просто когато има вятър, но и през лятото, когато има слънце.

"Наблюдаваме по-сериозен ръст при фотоволтаичните паркове и по-малко при вятърните, особено тези, които са в офшорната зона, защото проектите са по-сложни, отнемат повече време и са по-рискови", разясни Стайков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Икономистът посочи, че България няма безкраен вятърен потенциал и той би имал подпомагаща и допълнителна роля към електроснабдяването ни.

Гледайте целия разговор във видеото.