Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Датата на атаката на "Хамас" срещу Израел не е случайна, конфликтът е исторически

"87% от населението на Израел заявява, че се чувства най-сигурно там", каза Румяна Христиди

25.01.2024 | 17:58 Редактор: Деси Николова

Напрежението в Израел продължава, политическите разговори около това също не спират. Ако по някакъв начин нещата изглеждат притихнали, това не означава, че всичко е приключило.

"Конфликтът е много стар и исторически обременен. Датира от създаването на държавата Израел през 1948 година. Отказът на арабските държави да признаят самото съществуване на държавата Израел, отхвърлянето на плана на ООН за създаване на две държави тогава и последвалите събития. След 48-ма година Израел води още две войни с арабските държави - 6-дневната война през 67-ма година и войната на Йом Кипур от 73-та година", разясни историкът Румяна Христиди в студиото на предаването "Директно".

По нейни думи, това, което е по-различно с атаката на 7 октомври 2023 г., е фактът, че от 50 години от войната Йом Кипур, Израел не беше обявявала официална война и това, че за пръв път от 1948 г. Израел води война включително и на територията на своите граници.

Христиди е на мнение, че датата, с която започна войната, не е избрана случайно.

"Напълно възможно е датата да е целенасочена, защото тя е много символична. 50 години от войната Йом Кипур, а освен това 7 октомври беше религиозен празник в Израел - денят, в който се чете Тората и приключва цикълът от неговото четене. Датата не е случайна", каза историкът в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Нарасналият антисемитизъм в целия свят имаше отражение в Израел, което ние виждаме в последното проучване, което беше направено в страната. Парадоксалното е, че 87% от населението на Израел заявява, че се чувства най-сигурно в Израел и това е по време на война", отбеляза Христиди.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
@@@@@@
преди 3 месеца
много повърхносно и полукомпетентно.по този начин само обърквате хората/90%/ които нито разбират нешто от това,нито се интересуват.пишете за нештасните жени от газа на които мъжете им са се се скатали в тунелите. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Пешо от Нови хан
преди 3 месеца
Гледам по Ю тубе израелски момичета в тяхната армия....разкошни и очарователни Сигнализирай за неуместен коментар