Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Случаят в Стара Загора показа недостиг на знания сред служителите на МВР?

Определено има проблем в полицията, смятат Мариян Събев и Илия Хрисимов

04.01.2024 | 18:30 Редактор: Деси Николова

Случаят с починалия при полицейски арест в Стара Загора Пламен Пенев отново повдигна въпроса как трябва да се действа при задържане и как униформените да дозират силата си.

"Случаят категорично показа определен недостиг на знания и възможности сред голям брой на служителите на МВР да действат спрямо разпоредбите и вътрешните инструкции за работа. Вярвам, че и техният ръководител в дирекцията ще се съгласи, макар и негласно. Това, което се случи, не е съгласно разпоредбите и трябва да се търсят начини да се разреши този проблем", заяви експертът по сигурност от Центъра за изследване на демокрацията Мариян Събев в студиото на предаването "Директно".

По негови думи има индикации, че в състояние на недостатъчно добра преценка и известен афект, служителите не са действали правилно.

"След като една полицейска операция завършва със смъртта на лицето, което е обект на нея, при всички положение най-вероятно има някъде проблем. Силно се надявам този проблем да бъде изяснен и да бъдат открити грешките при двете проверки, които са назначени, въпреки идеята, че МВР ще прикрие проблемите, които са възникнали при тази операция", смята Илия Хрисимов, който е член на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Гледайте целия разговор във видеото.