fallback

Ръстът на непридружените деца бежанци у нас е близо 400%

Това е огромно предизвикателство за България, заяви Иван Шаренков

19.12.2023 | 20:25 Автор: Деси Николова

Ръстът на непридружените деца бежанци у нас е близо 400% като през 2020 година в страната са дошли около 4000 такива деца, сочат данни. Това се оказва, че е прецедент, заради който трябва да бъдат взети сериозни мерки.

"Ние към момента не можем да кажем дали те са жертва на трафик във всичките му възможни форми - трудова експлоатация, сексуална експлоатация, донорство или те са просто обект на така наречената контрабанда на хора, но и в двата случая трябва да кажем, че някой печели от тази престъпна дейност, но ние не знаем каква част от тези деца с каква цел влизат на наша територия и се извеждат от нея", заяви правният консултант по миграционните въпроси Иван Шаренков в предаването "Директно".

Той отбеляза, че това е огромно предизвикателство за България и поясни, че над 90% от непридружените деца са от Афганистан, а 98% от тях са момчета.

По думите на Шаренков е изключително важно да се работи за координирана съвместна дейност от страна на институциите, за да се грижат за тези деца.

Въпреки това той смята, че влизането на България в Шенген няма да повлияе в негативен аспект на страната.

"Шенгенският принцип за охрана и контрол на външните граници, въвежда споделената отговорност. Държавите, които нямат външни граници, трябва да подкрепят страните, които имат такива и още повече държави като България, които са подложени на висок интензитет на миграционен натиск. При увеличен миграционен натиск ние трябва да имаме гарантираната подкрепа на всички държави членки и най-вече от тези, които нямат такава външна граница. Странно звучат въвеждането на други критерии и изисквания към България. Тях ги няма в шенгенските критерии за влизане на държавите членки", каза Шаренков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той напомни, че от 2011 година насам всички проверки за техническата готовност на България за Шенген са позитивни.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback