fallback

Журналист: Тихата дипломация помогна за решението на Нидерландия да ни пусне в Шенген

България се оказа с по-широка мрежа от контакти за лобиране и активиране на гласове от чужди държави, коментира Петър Карабоев

15.12.2023 | 18:52 Автор: Елеонора Танева

Среща в Брюксел, в кулоарите на Европейския съвет явно е дала положителен резултат. Това коментира журналистът в. "Дневник" Петър Карабоев във връзка с новината, че Нидерландия се е съгласила да свали ветото за България за Шенген.

"Очаквано беше това. Публичността не играе добра роля. Румънците са по-шумни и емоционални. Призовават свои евродепутати за санкции срещу Австрия. Премиерът Денков призова за спокойствие. Имаше кореспонденция между Хага и София. Марк Рюте е дал сигнал, че до края на годината ще направи възможното неговото правителство да депозира решението, защото смята, че България си е свършила работата", коментира Карабоев пред "Директно".

Той очаква правителството на Нидерландия да подходи по-прагматично, да поиска подсилване на "Фронтекс".

"България се оказа с по-широка мрежа от контакти за лобиране и активиране на гласове от чужди държави, а не само чукане на една врата, че сме готови от 2011 г.", добави журналистът.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че премиерът акад. Николай Денков и външният министър Мария Габриел са провели добре премерена дипломация с подходящи аргументи.

"Остава Австрия да вземе решение за пускане на България в Шенген. Ние не можехме да действаме на два фронта. Австрия остана сама сега. Никоя държава не иска да бъде сама срещу всички", допълни Карабоев.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback