fallback

Шефът на пожарната: Труден старт за BG-ALERT, но системата работи добре

"Някои граждани обаче няма да могат да получават известия", уточни гл. ком. Александър Джартов

30.11.2023 | 16:43 Автор: Калина Донкова

Преминаха последните тестове на системата за ранно оповестяване BG-ALERT. Труден старт, но впоследствие всички региони бяха оповестени. Граждани обаче сигнализират, че част от тях не са получили съобщение или са го получили по-късно от очакваното.

В ефира на предаването "Директно" гл. комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН), поясни, че системата работи с всички телефони, които поддържат технологията Cell Broadcast. В случай, че мобилният апарат не разполага с тази функция, гражданинът няма да може да получи такова съобщение.

"Тази система е допълнение към Националната система за ранно оповестяване, тоест сиренната система. Към настоящия момент няма технология, която да позволява 100% достигане до всеки един гражданин”, допълни Джартов.

Той поясни, че забавянето на съобщенията се дължи на това към кой тип мрежа е вързан телефонът към момента на оповестяването. Тоест, ако телефонът е свързан към 4G, съобщението ще бъде получено бързо, но ако устройството е вързано към 2G мрежата, известието ще се забави.

Необходимо е да се има предвид, че самата технология работи по еднопосочен начин. От ГДПБЗН не получават обратна връзка дали съобщението е получено. Избрана е тази технология, защото позволява изключително бързо доставяне на съобщенията, което е и целта на такива предупреждения. Джартов подчерта, че този тип технология е идентична за всички страни, които я поддържат.

Системата ще бъде достъпна за кметове, областни управители, министри и всички хора, които съгласно Закона за защита от бедствия имат правото да оповестяват гражданите за предстоящи събития. Предстоят броени процедури преди BG-ALERT да заработи, но се очаква да бъде достъпна от началото на следващата година.

"В момента ние сме разработили в ГДПЗН проектна наредба. Предстои следващата седмица да го обсъдим в рамките на работната група, която е създадена за тази цел, след което проектната наредба, преди да бъде поднесена на министъра на вътрешните работи за подписване, ще премине междуведомствена съгласувателна процедура, както и обществено обсъждане. След като преминат тези процедури и се подпише от министъра на вътрешните работи най-вероятно в началото на следващата година тя ще може да се използва“, разясни шефът на пожарната.

Човешка грешка е причината за тестовото съобщение за тревога, което изплаши хиляди българи преди няколко седмици. Според Джартов обаче в бъдеще вероятността за грешка е по-малка, тъй като има множество стъпки през които трябва да премине човекът, който иска да задейства системата.

"Стана този фал в началото, поради една проста причина. Служителят от фирмата изпълнител, при подготовка за реалните тестове, които бяха предвидени за следващата седмица, вместо да маркира тестовите клетки е маркирал и тези, които вече са подготвени за реалните тестове", добави той.

Санкции за фирмата изпълнител няма да има, тъй като системата работи коректно, подчерта още Джартов.

Вижте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback