Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Шефът на пожарната: Труден старт за BG-ALERT, но системата работи добре

"Някои граждани обаче няма да могат да получават известия", уточни гл. ком. Александър Джартов

30.11.2023 | 16:43 Редактор: Калина Донкова

Преминаха последните тестове на системата за ранно оповестяване BG-ALERT. Труден старт, но впоследствие всички региони бяха оповестени. Граждани обаче сигнализират, че част от тях не са получили съобщение или са го получили по-късно от очакваното.

В ефира на предаването "Директно" гл. комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН), поясни, че системата работи с всички телефони, които поддържат технологията Cell Broadcast. В случай, че мобилният апарат не разполага с тази функция, гражданинът няма да може да получи такова съобщение.

"Тази система е допълнение към Националната система за ранно оповестяване, тоест сиренната система. Към настоящия момент няма технология, която да позволява 100% достигане до всеки един гражданин”, допълни Джартов.

Той поясни, че забавянето на съобщенията се дължи на това към кой тип мрежа е вързан телефонът към момента на оповестяването. Тоест, ако телефонът е свързан към 4G, съобщението ще бъде получено бързо, но ако устройството е вързано към 2G мрежата, известието ще се забави.

Необходимо е да се има предвид, че самата технология работи по еднопосочен начин. От ГДПБЗН не получават обратна връзка дали съобщението е получено. Избрана е тази технология, защото позволява изключително бързо доставяне на съобщенията, което е и целта на такива предупреждения. Джартов подчерта, че този тип технология е идентична за всички страни, които я поддържат.

Системата ще бъде достъпна за кметове, областни управители, министри и всички хора, които съгласно Закона за защита от бедствия имат правото да оповестяват гражданите за предстоящи събития. Предстоят броени процедури преди BG-ALERT да заработи, но се очаква да бъде достъпна от началото на следващата година.

"В момента ние сме разработили в ГДПЗН проектна наредба. Предстои следващата седмица да го обсъдим в рамките на работната група, която е създадена за тази цел, след което проектната наредба, преди да бъде поднесена на министъра на вътрешните работи за подписване, ще премине междуведомствена съгласувателна процедура, както и обществено обсъждане. След като преминат тези процедури и се подпише от министъра на вътрешните работи най-вероятно в началото на следващата година тя ще може да се използва“, разясни шефът на пожарната.

Човешка грешка е причината за тестовото съобщение за тревога, което изплаши хиляди българи преди няколко седмици. Според Джартов обаче в бъдеще вероятността за грешка е по-малка, тъй като има множество стъпки през които трябва да премине човекът, който иска да задейства системата.

"Стана този фал в началото, поради една проста причина. Служителят от фирмата изпълнител, при подготовка за реалните тестове, които бяха предвидени за следващата седмица, вместо да маркира тестовите клетки е маркирал и тези, които вече са подготвени за реалните тестове", добави той.

Санкции за фирмата изпълнител няма да има, тъй като системата работи коректно, подчерта още Джартов.

Вижте целия разговор във видеото.