Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Пореден похитен кораб с български граждани - подобни случаи ще бъдат наблюдавани и в бъдеще?

"Опитът е да се окаже натиск върху международната общност", коментира Ивайло Иванов

28.11.2023 | 15:51 Редактор: Толя Стоянова

"Пореден похитен кораб с български граждани на борда. Вероятно става въпрос за нападение от страна на хутите. Целта им - да се окаже натиск върху Израел заради военната операция в Газа", заяви в ефира на предаването "Директно" военният експерт Ивайло Иванов.

По думите му подобни случаи ще бъдат наблюдавани и в бъдеще.

"Няма съмнение, че ще наблюдаваме още подобни случки в този регион, защото хутите ясно заявиха, още след завземането на предишния кораб, всички израелски кораби, които преминават през тази част на света, ще бъдат атакувани, за да може да се окаже максимален натиск", каза Иванов.

Той е убеден, че този тип атаки са с чисто политически искания и не са свързани с икономически цели.

"Тук определено парите нямат никакво значение, исканията са изцяло политически. Те никъде не споменаха откуп за пускането на кораба. Поставиха изцяло политически искания, които са свързани с Израел и палестинския конфликт, и конкретно с израелската операция в Газа", поясни експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Движението на хутите възниква в Северен Йемен през 90-те години на миналия век, отчасти като реакция на нарастващото финансово и религиозно влияние на Саудитска Арабия. Иванов отбеляза, че те са сериозен фактор в региона и разполагат със сериозни военни способности. Въпреки това, военният експерт не смята, че този тип нападения ще окажат влияние върху Израел.

"Опитът е да се окаже натиск върху международната общност, която пък през нея да окаже натиск върху Израел, но както виждаме от случващото се до момента, Израел преследва това, което е дефинирала като свои стратегически цели и въпреки натиска, който се оказва, до този момент не е демонстрирала готовност да промени своите цели", каза Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.