Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Трафикантите променят начина, по който набират жертвите си - как ще се справят властите?

Все по-често използват интернет пространството и социалните мрежи за техните престъпления, коментира Антоанета Василева

23.11.2023 | 18:10 Редактор: Толя Стоянова

"Трафикът на хора е проблем, който бива пренебрегнат от обществото. Една от основните причини за това е фактът, че хората не разпознават този тип престъпление", заяви първият вицепрезидент в експертната Група за борба с трафика на хора (ГРЕТА) към Съвета на Европа Антоанета Василева в предаването "Директно".
  
По думите ѝ хората често не знаят, че биват експлоатирани, а дори да го осъзнаят, нямат нужната информация как да им бъде помогнато.

 

"Важно е да се разграничава престъплението трафик на хора от престъплението каналджийство или нелегална миграция", каза Василева.

"Много е важно да се говори повече за това, да има повече информационни кампании, да се помага на хората сами да разпознават, ако някой бива експлоатиран и да си помагат един на друг", добави експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е убедена, че нарастване на проблема със сигурност има, но данни за това към момента няма, тъй като този тип престъпление бива неглижиран.

"Наблюдаваме тази тревожна тенденция за нерегистриране на жертвите и неидентифициране, а страните наблягат повече на мерки, свързани със сигурността по границите и мигрантските вълни, които са проблем също", отбеляза Василева.

"Най-честите видове трафик на хора са с цел сексуална или трудова експлоатация", посочи тя.

По думите ѝ трафикантите все по-често използват интернет пространството и социалните мрежи за техните престъпления.

"Факт е, че трафикантите променят начина, по който набират жертвите си. Все повече използват интернет, не само за да ги набират, но и да ги контролират и изнудват да стоят в ситуация на експлоатация, като злоупотребяват с техни снимки и информация", поясни гостът.

"В България липсват обучения на хората в институциите по отношение на трафика на хора", убедена е Василева.

"Българското законодателство е добро. Това, което липсва, са постоянни обучения, защото хората, които работят в различни институции, се сменят и има нужда от това непрекъснато да се повишава капацитетът", заяви експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.