Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

НСОРБ: Постигнат е диалог между общините и министерството на финансите

Местната власт е динственият сериозен гръбнак на държавата, заяви Златко Живков

15.11.2023 | 15:54 Редактор: Калина Донкова

На последната работната среща между Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и министъра на финансите Асен Василев е бил постигнат добър диалог. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ Златко Живков, член на УС на НСОРБ и кмет на Монтана.

По думите му първоначалното предложение на финансовото ведомство за общинските бюджети е било крайно недостатъчно, но в процеса на диалога са успели да коментират от какво реално има нужда българската местна власт.

Според Живков проблемите през изминалия кметски мандат и с финансирането на общините са били много и от всякакво естество.

 

„В последния мандат от България смени седем правителства, пет служебни и две редовни. Плюс пандемиите, плюс войните, плюс инфлацията и всичко останало, единственият сериозен гръбнак на държавата е местната власт“, заяви гостът.

От Министерството на финансите предвиждат в бюджет 2024г. да бъдат заложени 1млрд. лева за общински проекти. Живков е категоричен, че равен достъп до този фонд трябва да имат всички общини у нас.

„Искаме ясни правила и възможност да няма определени райони в страната, които да бъдат лишени от достъп до такива инвестиции. Ако има политическа воля, е възможно всяка община да предложи проект, който отговаря на определени изисквания и характеристики и наистина да се стигне до финансиране, за да не се замита, да не се говори, че се дава на едни, за сметка на други“, каза Живков.

Вижте целия разговор във видеото.