Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Междусъседските войни – медиацията като добър инструмент за справяне

Най-често съседите се карат за шум и пари

10.11.2023 | 14:12 Редактор: Калина Донкова

Напрежението между съседи не е нещо, което се среща само в България. Спорове и кавги за битовизми от хора, живеещи в една сграда, има навсякъде, но има начини за справяне по цивилизован и културен начин. Това заяви в ефира на предаването "Директно" адвокат Албена Комитова от Центъра за разрешаване на спорове.

Най-честите причини за междусъседски спорове обикновено са за шум, замърсявания, паркоместа, заплащане на сметки, завземане на общи части и ремонти, отбелязва Комитова.

По нейни думи в такива случаи, когато съседите не могат да се разберат и да стигнат до консенсус, би било добре да се наеме трети човек, медиатор, който да подпомогне да се стигне до разговор между страните, за да се намери решение.

„Конфликтите често възникват по причини, по които имаме само хипотези и предположения и ни е трудно да разговаряме един с друг, затова едно трето лице, когато се намеси и помогне в този разговор могат да се намерят различни решения, когато се установят причините“, поясни Комитова.

В България съществува такъв център по медиация и разрешаване на спорове, който би могъл да помогне в разрешаването на междусъседски кавги.

„Центърът за разрешаване на спорове започна за първи път в България в район „Средец“ още през 2021г. За съжаление, Ковид рестрикциите не ни дадоха достъп до повече граждани, за да може да бъдат информирани за тази възможност. Ние имаме на разположение медиатори, доброволци, които в Центъра по медиация могат да доставят услугата медиация доброволно“, допълни гостът.

Вижте целия разговор във видеото.