Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Поведението на Григорова не е изненада, победата на Терзиев е комична, смятат анализатори

ЦИК е взела необосновани решения, необходими са оставки, категоричен е Стоил Цицелков

06.11.2023 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Желанието на Ваня Григорова да бъде направена проверка на резултатите след местния вот не е изненадващо. Около тази теза се обединиха в студиото на предаването „Директно“ политологът Дария-Лора Дачева и Стоил Цицелков от „Обединение за честни избори“.

След балотажа в неделя, кандидатът за кмет на София Ваня Григорова заяви, че ще иска проверка на резултатите, тъй като според нея са налице множество нередности.

По думите на Цицелков тази реакция е очаквана от Григорова, но по този начин се намалява доверието на българите в институциите.

“Когато атакуваме една или друга технология, независимо машина, хартия или доверието в институциите, ние атакуваме демокрацията, ние подриваме доверието в нашите институции и затова смятам, че трябва да сме по-отговорни. Не само ние наблюдателите, които работим с данни и виждаме какво става на места, но и политическата класа следва да се държи по-държавнически“, категоричен е Цицелков.

Дачева отбеляза, че реакцията на Ваня Григорова не е нещо ново, тъй като през 2019 година подобен случай бе забелязан и с Мая Манолова, която оспорва резултатите от вота и поиска да бъдат направени проверки.

„Всички тези неща, които се говорят, те са реакционни. Ако нямаше проблеми с машините, а бяха само хартиени бюлетини, пак някой щеше да иска касиране на изборите“, смята Дачева.

Цицелков отбеляза, че машинният вот е по-лесен за проследяване, заради машинния протокол, разписките и дигиталните следи, които биват оставени. Въпреки това, той е на мнение, че проблеми с машините има и те са свързани с хартията и фактът, че тя не е била по стандарт.

„Самият производител на тези машини отдавна изпрати писмо и до ЦИК, и до БНБ, и до някои от неправителствените организации, които следим процеса, за да информира отговорните институции, че е необходимо хартията да е по специфика“, каза Цицелков.

Според него е нужно да Централната избирателна комисия да подаде оставка, поради необоснованите им решения и липсата на публичност при вземането им.

Дачева коментира и самите резултати от вота като според нея не може да се говори за Васил Терзиев като „големия победител“.

„Победата на Васил Терзиев в София е леко комична, защото в крайна сметка става въпрос за по-малко от 2% разлика. Около пет хиляди гласа, което за един град, в който живеят може би около два милиона души е наистина комично“, заяви още политологът Дария-Лора Дачева.