Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Любов Панайотова: Европа трябва да унифицира миграционната си политика

Редица държави върнаха граничния си контрол, шансовете ни за Шенген обаче не са заличени, смята експертът

21.10.2023 | 11:17 Редактор: Калина Донкова

Редица европейски държави засилват граничния си контрол на фона на конфликта в Израел. Шансовете Шенген да се разпадне обаче са нулеви. Това заяви в ефира на предаването "Директно" директорът на фондация "Европейски институт" Любов Панайотова.

"Това свободно придвижване на хора е много важно да остане. Това, което се въвежда в момента, е заради безпрецедентните миграционни потоци, които се установи, че всъщност са вътрешноевропейски", посочи гостът.

Пактът за миграцията и убежището, предложен от Европейската комисия през 2020 г., има за цел да гарантира, че Европейският съюз ще се справи с незаконното пристигане на мигранти и ще се погрижи за лицата, търсещи убежище. Този пакт през последните години се дебатира, допълва и усъвършенства, но съществуват противоречия в страните членки и заради това не е влязъл в сила, отбеляза Панайотова.

"Унифицирането на миграционната политика и политиката за убежище ще бъде верният отговор. Всички трябва да приемат този законодателен пакет", на мнение е директорът на фондация "Европейски институт".

По думите ѝ шансовете на България да влезе в шенгенското пространство до края на годината не са заличени, въпреки световната обстановка.

"Не бих казала в никакъв случай, че са практически нулеви. Трябва да можем да ги убедим, че умеем да охраняваме външните граници. Ние сме част от това и трябва да покажем, че го правим добре", допълни Панайотова.

Вижте целия разговор във видеото.