fallback

Работата на прокуратурата излиза скъпо на България, сочи анализ

Според председателя на Асоциацията на прокурорите, причините са разбираеми

18.10.2023 | 16:16 Автор: Калина Донкова

Прокуратурата излиза скъпо на страната ни, но това има обяснение. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите в България.

Анализ на Института по пазарна икономика показва, че работата на прокуратурата в България струва далеч по-скъпо, отколкото на други европейски държави, като най-голям процент от разходите ѝ са за персонал.

Николов коментира изследването, като сподели, че причината за това е многопластова. Българската прокуратура извършва проверки, различни функции в досъдебното производство, фазата на разследване, упражнява надзор върху разследващите органи и събира доказателства.

„Ако насложим всичко това ще се окаже, че ние извършваме доста по-голям обем дейност, отколкото други европейски прокурори. Това обосновава и необходимостта от голям брой хора да могат да извършат тази работа“, разясни Николов.

Една от причините за нуждата от толкова голям човешки ресурс е липсата на електронна администрация, която да помогне на работещите в системата.

„Скандинавският модел например - там администрацията е намалена многократно, защото правосъдието е почти 100 процента електронно. При профила на нашето население, при недотам голямата грамотност все още и при липсата на интернет достъп на редица населени места, това да отрежем тези хора да боравят по стария начин, категорично няма да е полезно“, смята гостът.

Николов е категоричен и че за предвижданите промени в Конституцията е необходима по-широка дискусия и, че професионалната общност също изразява своите притеснения относно тях.

„Ако не бъде взети предвид аргументите, които се сочат напълно разумно, резултатът ще бъде катастрофален и този резултат няма да е добър, не толкова за нас прокурорите, той няма да е добър за обществото, за хората, които на гърба си ще усетят за какво става въпрос“, изтъкна председателят на асоциацията на прокурорите.

Вижте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback