Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Либерализацията на пазара на ток - обществото е неинформирано, смята експерт

Промяната обаче ще е положителна за битовите потребители, твърди Кристиян Димитров

28.09.2023 | 14:36 Редактор: Калина Донкова

Обществото не е достатъчно информирано за готвената либерализация на пазара на ток. Това заяви в ефира на предаването "Директно" Кристиян Димитров от "Грийнпийс".

“За съжаление, информацията, която получаваме от нашите политици, е твърде оскъдна. Датите, за които се говори, се променят непрекъснато. По никакъв начин българското общество не бива подготвено за този шок", посочи Димитров.

Той отбелязва нуждата да бъде направена информационна кампания, която да обясни на битовите потребители как ще протече процесът.

"Истината е, че излизайки на свободния пазар, гражданите трябва да бъдат подготвени. Трябва да имат алтернатива. Аз лично смятам, че един такъв добър подход са енергийните общности", на мнение е Димитров.

Енергийните общности са вид съдружие между хората и целта им е да се разпределят и спестят разходите между тях. В случай, че те си закупят няколко соларни панела и те генерират повече електричество от необходимото, токът може да бъде продаден на държавата и от печалбата домакинствата могат да инвестират в енергоспестяващи уреди или изолиране на дома, поясни още експертът.

Вижте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Тоя лъже
преди 6 месеца
Сметките за ток ще станат непосилни след либерализацията на пазара. Спомнете си какво стана с юридическите лица. Сигнализирай за неуместен коментар